arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Hospice De Cocon

Hospice de Cocon

Een hospice is een bijna thuis huis voor mensen in de laatste fase van het leven. Als de zorg thuis niet mogelijk of wenselijk is, biedt het hospice zorg, ondersteuning en begeleiding die gericht is op aandacht, geborgenheid en een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De persoonlijke wensen van de gast staan hierbij centraal.

Als je in de laatste fase van het leven bent, komen er allerlei vragen op. Eén daarvan is wellicht de vraag waar je de tijd die je nog gegeven is, wilt doorbrengen. Veel mensen met een beperkte levensverwachting blijven het liefst thuis in hun vertrouwde omgeving. Soms is thuis blijven door omstandigheden echter niet mogelijk of wenselijk. Dan kan een opname in een hospice uitkomst bieden. Een hospice wordt ook wel een bijna-thuis-huis genoemd. Een plaats die speciaal ingesteld is op mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen.

Over het hospice

Hospice de Cocon is gevestigd in een mooi vrijstaand huis, gelegen in de dorpskern van Sint Anthonis, met de kleinschaligheid en intimiteit van een woonhuis.

  • Het hospice biedt plaats aan vier gasten, die elk een eigen kamer hebben.

  • Elke gastenkamer is volledig huiselijk ingericht, maar biedt ook de mogelijkheid voor persoonlijke spullen. Het meenemen van huisdieren is bespreekbaar.

  • Het hospice heeft een gezamenlijke huiskamer, familiekamer, woonkeuken en binnentuin.

  • Er is ook een logeermogelijkheid, zodat naasten kunnen overnachten. Ook is er een mogelijkheid om een koppelbed op de kamer te plaatsen.

  • In het hospice is 24 uur per dag iemand aanwezig.

Wij zorgen voor:

  • 24 uur per dag warme zorg en ondersteuning voor de gasten en hun naasten

  • Professionele zorg door de thuiszorg, huisarts, coördinatoren (verpleegkundigen) en onze vrijwilligers

  • Een huiselijke omgeving

  • Ontlasten van familie/mantelzorgers

De wensen zijn bespreekbaar en u houdt zoveel mogelijk de regie in eigen hand.

 

Praktische informatie

Maaltijden

Broodmaaltijden worden voor onze gasten en naasten verzorgd.

Dagelijks kunnen onze gasten een keuze maken van de warme maaltijden, gemaakt door de kookvrijwilligers.

De naaste(n) van de gast kan/kunnen tegen een geringe vergoeding gebruik maken van een warme maaltijd.

Huisdieren

Huisdieren zijn in overleg toegestaan in het Hospice. Voor de verzorging van het huisdier is de mantelzorger zelf verantwoordelijk. Het is bezoek toegestaan een huisdier mee te nemen, mits deze geen overlast geeft.

Bezoek

Familie, vrienden en bekenden zijn te allen tijde welkom in het hospice, in overleg met de gast. Er zijn geen vaste bezoektijden. Soms zorgt de familie zelf voor een bezoekschema.

De was

Beddengoed, handdoeken en washandjes worden verstrekt door het hospice en in het hospice gewassen. De persoonlijke was kan in overleg ook in het hospice verzorgd worden. Indien de familie zelf de persoonlijke kleding thuis wil wassen, dan graag een wasmand op de gastenkamer neerzetten.

Roken

Gasten en bezoek mogen buiten in de binnentuin roken. In huis mag niet worden gerookt.

Apotheek

Medicatie wordt besteld bij de apotheek in Sint Anthonis en in het hospice bezorgd.

Eigen bijdrage:

Het verblijf in het hospice wordt deels door de overheid gefinancierd. Die financiering is niet toereikend. Landelijk is bepaald dat gasten ook een eigen bijdrage moeten betalen voor het verblijf in een hospice.  Die bedraagt €40,- per dag. Deze bijdrage wordt in veel gevallen vergoed door een aanvullende zorgverzekering. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekering.

Hieronder hebben we een meeneemlijst toegevoegd voor opname:

Wat u mag meenemen bij de opname

 

 

Aanmelden voor opname:

Als een opname in Hospice de Cocon gewenst is, of als u heeft hier vragen over heeft, dan kunt u of uw naaste contact met ons opnemen. De aanmelding kan ook door de Transferverpleegkundige van het ziekenhuis, de huisarts of de thuiszorg gedaan worden.

Voor vragen over een aanmelding of opname kunt u telefonisch contact met de verpleegkundig coördinator opnemen, zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur via 0485-381927.

Een opname vindt in principe op doordeweekse dagen plaats. Wanneer er een beschikbare plek is, dan is het bijna altijd mogelijk om binnen 24 uur op te nemen.

Nazorg:

De laatste zorg voor de gast, en daarna…

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Binnen Hospice de Cocon vinden we tijd en goede aandacht voor nazorg aan de naasten erg belangrijk.

De laatste zorg
Als een gast is overleden, kunnen de naasten in het hospice afscheid nemen. De uitvaartverzorger verleent de laatste zorg; in overleg ook samen met de naasten. Dit gebeurt in het hospice of op de locatie van de uitvaartonderneming. Een opbaring in het hospice is niet mogelijk.

Het team van het hospice zal tijdens het afscheid een gedicht voorlezen. Daarna volgt de uitgeleide. Dit is het moment dat de overledene het hospice verlaat.

Evaluatie
Na ongeveer vier weken nemen wij contact op met de nabestaande(n) om de periode in het hospice te evalueren. We nodigen ze uit voor een evaluatie in het Hospice. Ook zullen we een evaluatieformulier opsturen naar de naasten. Deze vragenlijst is bedoeld om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg en ondersteuning voor onze gasten en hun naasten.